Noutati, Tu ce mananci azi?

Esențele tari se țin în recipiente mici

În rândul românilor ciorba e considerată un element gastronomic esențial pentru o dietă sănătoasă și chiar un remediu pentru diverse afecțiuni. Ești răcit? Mănâncă o ciorbă! Te doare spatele? O ciorbă fierbinte te pune pe picioare! Vrei ceva ușor? Ia o ciorbă! Atât de împământenit este acest fel de mâncare în conștiința colectivă, încât îi simțim imediat lipsa când călătorim în alte țări, nu-i așa?

Pe lângă faptul că sunt gustoase și hrănitoare, ciorbele au povești fascinante, pentru că există câte o rețetă concepută de fiecare gospodină în parte. Fiecare adaugă un strop de personalitate și multă dragoste iar gustul se schimbă!

Este greu să „nimerim” același gust al ciorbei de fiecare dată, așa că un ajutor în bucătărie nu ne strică. Și cu toții știm că Vegeta dă gust mâncărurilor încă de acum peste 50 ani. Mama și bunica încă folosesc cu loialitate acest adaos universal pentru mâncăruri. Poate o faci și tu, și nu numai pentru nostalgia gustului de odinioară… Însă, pe lângă produsele „clasice”, ai încercat și nou lansatele cuburi Vegeta? Or fi ele mici (10g), însă miracolul pe care îl produc în preparatele tale se petrece chiar sub nasul tău. Vrei o ciorbă simplă de legume? Avem cubul potrivit! Vrei o ciorbă sau tocăniță de pui sau vită? Avem pentru toate gusturile! Cele 3 cuburi (legume, găină și vită) reprezintă combinația perfectă de legume, carne, sare de mare și condimente, oferindu-ți garanția unui gust delicios. În plus, cuburile cu legume sunt recomandate și pentru vegetarieni sau perioadele de post. 

Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka România, îți propune o ciorbă cu perișoare din ficat vită, o rețetă originară din Germania. Pentru perișoare, ai nevoie de:

  • 200g ficat de vită
  • 2 ouă
  • 40g ceapă
  • 250-300ml lapte
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • 1/2 linguriță maghiran uscat 
  • 1/2 linguriță piper
  • 120g pâine uscată
  • 2 cuburi Vegeta vită

Curăţă ficatul de vene, apoi toacă-l cu ajutorul unei mașini de tocat. Lasă pâinea la înmuiat în lapte pentru 10-15 minute apoi stoarce-o. Călește ceapa în unt și las-o la răcit după ce a devenit aurie. Pune într-o oală adâncă ficatul preparat, pâinea, ouăle bătute, piperul, rozmarinul, măghiranul, pătrunjelul, ceapa prăjită și cuburile Vegeta. Amestecă bine totul și lasă compoziția să se odihnească 10-15 minute. Apoi, formează perișoarele de dimensiuni medii și fierbe-le în apă sărată pentru 15 minute. Perișoarele se servesc într-o ciorbă de carne de vită fierbinte.

Indiferent de ciorba pe care o prepari, știi că, atunci când ai un ‚cubuleţ’ de ajutor, nu numai că îți scoate mâncarea din anonimat, dar îi dă și o savoare anume…ca la mama acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *