Efectele consumului de cafea asupra functionarii creierului

hd-wallpaper-coffee-addict-wallpaper

Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (Institute for Scientific Information on Coffee – ISIC) a lansat cel mai recent clip animat care explica stiinta din spatele efectelor cafelei asupra creierului. Acesta exploreaza rolul pe care cafeina il poate juca in ceea ce priveste starea de alerta si performanta, analizand insasi sensibilitatea individuala si nivelurile recomandate de consum.

Cafeina este considerata a fi componenta principala a cafelei care are efecte asupra functionarii creierului. Studii cuprinzatoare au demonstrat efectele benefice ale cafeinei in alimentatie, aceasta imbunatatind atentia, starea de alerta si performanta fizica.

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authoriy – EFSA), o portie de 75mg de cafeina ajuta la cresterea atentiei si starii de alerta. Desi continutul de cafeina difera in functie de metoda de procesare si preparare, o ceasca obisnuitade cafea asigura75-100mg de cafeina.

Stiai ca dupa consumul unei cesti de cafea, cafeina este absorbita in fluxul sanguin si transportata in tot corpul pana la creier se afla adenozina care actioneaza ca depresor al sistemului nervos central si ajutala aparitia starii de oboseala. Datorita unei structuri similare, cafeina se poate fixa de receptorii adenozinei, blocand actiunea acesteia, activand starea de alerta.

Studiile arata ca starea de alerta poate fii imbunatatita de consumul moderat de cafea si cafeina in situatiile care solicita concentrare sustinuta, cum ar fi condusul pe distante lungi si pe timp de noapte, iar persoanele care lucreaza in ture sau sufera din cauza diferentei de fus orar isi pot imbunatati astfel eficient performanta.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara(EFSA) considera ca un consum de cafeina din toate sursele de pana la 400 mg pe zi (echivalentul a pana la 5 cesti de cafea) si doze unice de 200mg nu ridica probleme in ceea ce priveste siguranta adultilor din populatia generala. Femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se recomanda sa nu consume mai mult de 200mg de cafeinape zi din toate sursele (2-3 cesti de cafea).

Clipul video animat, ‘Coffee and its Effect on the Brain’ (Cafeaua si efectele acesteia asupra creierului), poate fi accesat aici.

Informatii suplimentare despre consumul de cafea si performanta mentalaputeti gasi aici.

You may also like...