Regimul alimentar pentru stimularea fertilitatii trebuie sa contina alimente cat mai neprelucrate din cele cinci grupe alimentare. Alege fructe si legume proaspete, carne slaba si peste la gratar, lactate, cereale integrale, seminte. Sa dam cateva exemple. Sucul de mere si de lamaie sunt ideale, ca si salatele de telina sau sfecla rosie. De asemenea, semintele neprajite de floarea soarelui sau de dovleac. Nu iti condimenta portiile excesiv si, in nici un caz, nu manca conserve si dulciuri cumparate in care printre ingrediente se regasesc cu siguranta faina alba si margarina.
Fierul
Daca intarzii sa ramai insarcinata, cel mai probabil, medicul iti va recomanda un set complexde analize care iti va arata sI cum stai cu fierul din organism. Studiile spun ca deficienta acestui oligoelement duce la o infertilitate temporara. Asa ca din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca galbenusul de ou, ficatelul, spanacul, urzicile, griul.
Ce inseamna ovulatie?
Ovulatia defineste fazele ciclului menstrual. Cand se apropie jumatatea acestui ciclu (ziua a13-a, a14-a la ciclurile regulate) creste nivelul hormonului estrogen si a hormonului luteinizant. Acesta din urma declanseaza ovulatia. |nainte de ovulatie, este prima faza a ciclului care e dominata de hormonul estrogen. Dupa ovulatie, apare faza a doua a ciclului care este dominata de hormonul progesteron. Daca ciclul pe care il ai este anovulatoriu (deci nu poti sa ramai insarcinata), cel mai important simptom este dat de neregularitatile menstrei. Aceasta poate fi ori foarte scurta, ori foarte lunga, ori la voia intamplarii. Anovulutia poate fi detectata prin teste hormonale, dar si pri ecografie in zilele premergatoare presupusei ovulatii.
Cum detectezi perioada ovulatiei?
Probabil iti pui aceasta intrebare daca vrei sa ramaI insarcinata. Varful perioadei fertile apare de obicei intre ziua a 13-a sI a 15-a numarate din prima zi a menstruatiei. Asta in cazul in care ai ciclul regulat de 28 de zile. Ca sa fii sigura de perioada ovulatiei, fa-ti un test care detecteaza RH-ul din urina si care iti va spune in care faza a ciclului te afli. Aceste teste exista in farmacii si nu au un pret exagerat.
|n cat timp ramai insarcinata?
Dupa ovulatie, durata de viata a ovulului este intre 12 si 24 de ore. |n acest timp, trebuie sa fie fertizlizat. Dupa scurgerea perioadei de timp optime, ovulul incepe sa se descompuna si nu mai poate fi fertilizat. Acest interval pare extrem de scurt. Dar spermatozoizii care pot fi in vagin inainte de ovulatie traiesc cateva zile. Din acest motiv, cu doua sau trei zile inainte de ovulatie este o considerata o perioada fertila. Fii deci optimista si nu uita ca toti ne-am nascut …rapid !
TIPS : Femeile se nasc cu o rezerva de 400.000 de ovocite. Acestea se maturizeaza si devin ovule. |n fiecare luna, este eliberat un ovul.
Reproducerea asistata…
– Fertilizarea in vitro face parte dintr-un capitol mare numit reproducerea umana asitata. FIV inseamna crearea omului in afara corpului. Se folosesc ovulul femeii, spermatozoizii barbatului iar intalnirea lor se petrece in laborator. Acolo se formeaza embrionul. Acesta este transferat la mama la 72 de ore de la conceptie.
Cuplurile recurg la festilizarea in vitro cand toat celelalte metode clasice nu au functionat. De obicei, cele vizate sunt femeile cu sterilitate indelungata si cele care au boli severe ale aparatului genital. Aceasta tehnica se practica de 27 de ani in lume. Ea este un succes si in Romania
Timpul mediu de recoltare a ovulului este de 20-30 de minute. Aceasta operatie se face sub anestezie. Apoi, tranfersul embrionului in uter este unul nedureros si se face fara analgezice
Medicii implanteaza, in general, 3 embrioni la femeile care au sub 35 de ani si 4 la cele care au depasit aceasta vasta. Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. |n marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5% iar a cvadrupletilor este sub 1%.