Faimos pentru carnavalul sau, anul acesta Rio a fost locul in care sportul se intalneste cu performanta, ambitia si istoria. Daca sufletul tau palpita in ritmul performantei sportivilor de la olimpiada, Vegeta iti propune o incursiune in gastronomia acestei tari, pentru a simti gustul americii latine.
Desi samba se danseaza pe strada, brazilienilor nu le place sa manance din mers si nici cu mana. Ei prefera mesele in familie, iar preparatul traditional, feijoada, o tocana cu carne de porc, fasole neagra si orez aduna tot ceea ce le este specific din punct de vedere culinar. Si cum gustul carnii e mereu mai bun daca e marinat, iar brazilienii stiu bine acest lucru, reteta va prinde savoare la tine in bucatarie cu ajutorul Vegeta condiment grill barbeque pentru marinare.Vei imbogati gustul acestui preparat care se serveste cu caipirinhas ca antreu (bautura traditionala pe baza de lime si chacaça – rom din trestie de zahar) si un digestiv la final.
Influentele coloniste din gastronomia braziliana
Influentele in cultura culinara braziliana vin de la indieni si portughezi, dar cel mai mult din partea sclavilor din vestul Africii adusi aici pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar. Intre preparatele braziliene exista diferente de la o regiune la alta. Daca sudicii consuma churrasco cu salata sau barreado (carne cruda tinuta sub pamant, in vase ceramice), sud-esticii prefera feijoada, maiocul, porumbul si branzeturile locale, fasolea neagra si rosie. In centru, vest si nord se consuma peste cu orez, sub forma de supa (pirao) sau preparat cu ierburi si radacini din padurea locala. Nord-esticii prefera si ei pestele, dar si carnea de vita si preparatele traditionale pe baza de fructe de mare si ulei de palmier – vatapá si moqueca. Tot in nord se mananca Caruru do par, un amestec de creveti uscati, bame, ceapa, rosii, coriandru si ulei.
Cea mai aromata varianta a cafelei, cea braziliana, a nascut carti si drumuri, iar locuitorii acestei tari o prefera dulce si in cantitati mari. La micul dejun, brazilienii o servesc alaturi de paine cu dulceata, produse de patiserie, lapte sau suc de fructe. Pranzul este un moment de relaxare si socializare compus din preparate pe baza de carne, orez, fasole si legume. Cina poate fi o simpla gustare din biscuiti sau sunca cu branza.
Pe langa caipirinhas si cafea, brazilienii beau foarte multe cocktailuri de fructe sub forma de punch, limonada sau batidas (varianta cu alcool). Deserturile sunt si ele variate, de la bomboane si inghetate la preparate cu alune, biscuiti, budinci si prajituri (bolo), adeseori cu fructe.
O calatorie culinara exotica cu inimioare si fructul pasiunii
Daca curiozitatea ti-a fost starnita, ar fi cazul sa aduci la tine in casa, pe langa spiritul sportiv, si miresmele gastronomiei braziliene. Carnea e tare iubita de brazilieni, asa ca poti incerca o reteta fina de frigarui din inimioare de pui. Pentru preparare e nevoie ca inimile sa fie marinate timp de cateva ore intr-un mujdei de usturoi cu lamaie, ulei de masline si sare de mare. Pentru a-ti usura munca, poti alege Vegeta Grill condiment lichid cu usturoi pentru marinare care isi va face treaba in doar 30 de minute. Se insira apoi inimile pe frigaruile imbibate cu apa rece, dupa care se frig pe grill-ul incins si uns cu putin ulei. Din cand in cand se mai stropesc cu putina marinada si se intorc des pana cand se rumenesc. Se servesc cu cartofi portughezi cu unt si rozmarin, peste care poti presara Vegeta condimente pentru cartofi pentru o aroma mai pronuntata.
Si pentru ca vara un cocktail racoros va face minuni la finalul unei mese copioase, poti continua calatoria exotica prin intermediul unei bauturi specifice brazilienilor din pulpa de ananas si fructul pasiunii, suc de ananas si mango, toate amestecate in robotul de bucatarie. Acest cocktail se seveste in pahare cu gheata, peste care se adauga apa minerala sau limonada.