Din pacate, multitasking-ul este de fapt o cursa contra cronometru care nu te face intotdeauna castigator. Obisnuinta de a desfasura mai multe activitati in paralel te poate afecta in diverse moduri si poti plati un pret mai mare, doar pentru ca ti-ai dorit sa grabesti finalizarea lucrurilor.
- Mustitasking-ul te incetineste. Observa doua activitati simple pe care le desfasori in paralel. Tastezi pe telefon in timp ce mergi. Nu poti mentine acelasi ritm in cazul ambelor activitati. Una va castiga teren in defavoarea celeilalte. De obicei, incetinim viteza cu care ne deplasam pentru a putea scrie pe telefonul mobil. Extrapoland, acelasi lucru se intampla si la birou cand desfasori doua proiecte in paralel sau acasa cand incepi mai multe activitati casnice in acelasi timp. Conform health.com, productivitatea scade cu 40% atunci cand jonglam cu mai multe task-uri.
- Ai tendinta sa gresesti mai usor. Volumul de munca si schimbarea focusului de la o activitatea la alta te predispune la greseala.
- Creste nivelul de stres in primul rand din cauza suprasolicitarii. In plus, cand se intampla sa gresim, frustrarea devine si mai mare iar pe termen lung poate determina probleme cu stima de sine.
- Memoria ta poate avea de suferit. Este de inteles ca atunci cand incerci sa obtii maximul facand doua activitati in acelasi timp, vor fi detalii care iti vor scapa din vedere, unele chiar importante.
- Iti poate afecta relatiile cu cei din jur. Atunci cand in timpul unei conversatii cu o persoana stai cu ochii in telefon pentru a-ti verifica email-ul sau iti gasesti alta preocupare, comunicarea dintre voi are de suferit. Cateodata riscam nici sa nu mai auzim ce zice interlocutorul nostru, absorbiti fiind de telefon sau televizor.
Si cum orice invat are si dezvat, iti prezentam cateva moduri in care poti renunta la multitasking.
- Fa cate un lucru pe rand. In acest mod vei reusi sa finalizezi mai repede si mai multe activitati, decat atunci cand incerci sa le faci in paralel. Incepe-l pe urmatorul abia dupa ce te asiguri ca ai terminat ce faceai inainte.
- Fa-ti o lista cu prioritati. Procedeaza ca atunci cand erai elev si la test incepeai cu intrebarea cea mai grea.
- Fii concentrat pe ceea ce faci. Nu lasa atentia sa-ti fuga in alta parte. Acest lucru te va incetini.
- Pune gadgeturile pe hold deoarece iti distrag foarte usor atentia.
- Organizeaza-ti spatiul de lucru indiferent ca te afli la birou sau acasa.
- Programeaza-ti riguros activitatile si straduieste-te sa iti respecti programul.