Noutati

De ce e important sa tii aproape de produsele cosmetice cu factor de protectie solara?

Azi, mai mult decat oricand, suntem preocupati de tenul nostru. De sanatatea noastra. De preventie si de protectie. Azi, suntem mai atenti decat oricand la potentialele pericole cauzate de expunerea la soare. De ce? “Pentru ca, razele solare nocive, în special cele UVA, predispun la fotoîmbătrânirea pielii. Si nu doar atat. Pot exista chiar leziuni ale pielii sau boli maligne”, puncteaza Diana Marandiuc, Trainer Naturys Romania.

Radiaţiile UVA şi UVB ajung la sol şi intervin în mod direct asupra procesului de melanogeneză, având ca rezultat pigmentarea pielii. Pielea activează sistemele de apărare datorită melanocitelor, celule care sunt localizate între epiderm şi derm, avînd funcţia principală să sintetizeze melanina. Prin urmare, bronzarea este un un proces natural de protecţie a pielii ca răspuns la o agresiune fizică, cum ar fi arsura solară. Insa, odata cu expunerea la radiaţiile ultraviolete, nivelul de hidratare scade. Şi mai ales radiatiile UV de tip B  (rezultate în urma expunerii prelungite la soare) cresc producţia de radicali liberi. “Acestea sunt responsabile de deteriorarea proteinelor celulare şi a acizilor graşi care alcatuiesc şi susţin straturile pielii. Expunerea excesivă la soare poate determina apariţia arsurilor, craparea barierei naturale de protecţie, dezechilibrând astfel sistemul natural bine pus la punct al pielii. În acest caz, creşte sensibilitatea pielii şi exista posibilitatea să avem parte de erupţii cutanate, cuperoză, dermatita alergică de contact.”, ne explica specialistul Naturys Romania.

“În general, produsele cosmetice cu SPF au ca scop asigurarea unei protecţii extinse pe întreg spectrul UV, pentru a limita daunele expunerii la soare. Substanţele utilizate în componenţa produselor cosmetice cu acţiune protectoare sunt împărţite în ecrane solare şi filtre solare. În schimb, filtrele solare pot fi împărţite în filtre UVA şi UVB. Produsele cosmetice cu SPF trebuie să conţină filtre pentru protecţie UVA – razele responsabile de fotoîmbătrnire, reacţii fotoalergice, cât şi filtre pentru protecţie UVB – razele care cauzează arsuri solare, inroşirea pielii. Factorul de protecţie solară specificat pe ambalajul produsului cosmetic – SPF – se referă la capacitatea de protecţie solară împotriva arsurilor solare cauzate de razele UVB.”, adauga Diana Marandiuc

În concluzie, fotoprotecţia nu se rezumă doar la alegerea produsului protrivit în funcţie de fototipul pielii, dar fiecare dintre noi trebuie să aplicăm în practică o abordare corespunzătoare pentru a deveni prieteni cu soarele. Este foarte greşit să aplicăm cosmetice cu SPF ( 30-50 SPF) decât vara, nu şi în celelalte anotimpuri ale anului. O piele care nu a fost protejată de radiaţiile solare se va rida mai repede, îşi va pierde din elasticitate şi cu sigurantă va fi mai deshidratată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *