Imbatranirea este un proces inerent, insa putem intarzia efectele ei renuntand la o serie de obiceiuri de viata si adoptand unele mai sanatoase. Procesul de imbatranire a pielii este determinat in proportie de 30% de factori intrinseci, genetici, si 70% de cei extrinseci precum factorii de mediu, alimentatia, activitatea hormonala. Asadar, cand vorbim de preventia aparitiei ridurilor, trebuie sa luam in calcul nu numai cremele de ingrijire specifice, ci si obiceiurile zilnice. Diana Marandiuc, trainer Naturys Romania, ne spune de ce anume sa ne ferim si ce sa corectam.
- Expunerea excesiva la razele UV. Foto-imbatranirea este o realitate si ar fi cazul sa constiintizam acest lucru. Radiatiile ultraviolete distrug colagenul si provoaca acumulari de elastina. Disfunctia creata intre fibrele de colagen genereaza o cantitate mare de radicali liberi, care sunt foarte daunatori pentru celulele pielii si prin urmare, structura membranei celulare va suferi modificari. Aceste modificari care au loc in matricea celulara reduc volumul si scad fermitatea pielii. Rezultatul final va fi instalarea ridurilor si hiperpigmentarea cutanata. Factorul de protectie solara trebuie sa devina obligatoriu in orice anotimp.
- Demachierea excesiva, in special a zonei perioculare. „Demachierea trebuie sa se faca delicat, cu miscari de suprafata, fara agresare mecanica” recomanda Diana Marandiuc, trainer Naturys Romania. Foarte important este si produsul pe care il folosim in procesul de demachiere. Acesta trebuie sa aiba un pH apropiat de cel al pielii noastre, sa nu fie unul astringent sau care sa aiba la baza alcool sau ingrediente de origine petrochimica. Aceste ingrediente vor duce la o deshidratare temporara a pielii noastre, vor accentua ridurile fine si pe cele in formare si pielea noastra va capata un aspect tern.
- Fumatul reduce aportul de oxigen din piele. Fiecare tigara va transforma oxigenul necesar pentru o piele luminoasa in dioxid de carbon. Pielea va deveni cenusie si lipsita de vitalitate.
- Consumul de zaharuri rafinate. Zaharurile au un efect negativ asupra pielii. Prin procesul de glicare moleculele de zahar se ataseaza de proteinele din piele, provocand malformatii. Asa apare lipsa de elasticitate, contururi faciale lipsite de fermitate si riduri. In plus, zaharurile rafinate ridica nivelul de insulina din organism, ceea ce duce la inflamarea tesuturilor.
Crema cu factor de protectie solara, demachierea cu produsele potrivite, renuntarea la fumat si la zaharurile rafinate sunt cateva gesturi simple care ne mentin tineretea timp indelungat.