De la ghetariile de acum 4000 de ani din Mesopotamia, in care se pastrau bucatile de gheata aduse din munti sau lacuri inghetate, la metoda artificiala inventata la inceputul secolului 20, congelarea este o modalitate eficienta de pastrare a prospetimii si proprietatilor alimentelor timp indelungat. Aceasta presupune racirea produselor alimentare pana la temperaturi mult coborate sub punctul de solidificare a apei. In functie de natura produselor, punctul de solidificare se atinge intre -0,5 si -4°C. Procesul de congelare, insa, este finalizat numai daca temperatura din interiorul produsului este cu cel mult 5°C mai ridicata decat a mediului in care se realizeaza depozitarea.
Secretul prospetimii de durata
Ca urmare a temperaturilor ridicate, vara alimentele se altereaza mult mai repede. Pentru a le pastra proaspete o perioada mult indelungata fata de clasica refrigerare, alege sa le pastrezi la congelator si sa le decongelezi doar atunci cand vrei intr-adevar sa le consumi. Poti pastra astfel alimente precum branza, carnea, untul, iaurtul si legumele, prelungind termenul acestora de valabilitate. Vara este, totdata, momentul in care poti pregati pentru urmatoarea perioada patrunjelul, mararul, leusteanul, urzicile, loboda, fasolea verde, mazarea si spanacul, astfel incat sa le poti folosi in ciorbe si alte preparate.
Racoare cu gust parfumat, direct din congelator
Inghetata este probabil singurul aliment care poate fi consumat direct din congelator. Nu necesita dezghetare, iar consistenta si textura sa sunt perfecte pentru a fi mancata imediat ce ai scos-o din lada frigorifica. Lucrul acesta face din inghetata, desertul preferat al verii, fiind o pauza de racorire binevenita. Daca esti pe fuga si simti nevoia unei brize alpine, inghetata pe bat Premium de la Alpin57 Lux este exact portia delicioasa de prospetime glazurata de care ai nevoie intr-o zi torida. Pentru un rasfat prelungit, insa, tortul Transalpina la caserola este un motiv in plus de a petrece timp cu familia la final de zi sau in fata televizorului si de a te relaxa degustand una dintre cele mai aromate inghetate, cu gust de ciocolata, de rom, stafide si ananas, de caramel sau de artar cu nuci pecan si miere.
Congelatorul, arma secreta pentru petrecerile cu prietenii
Pentru ca nu doar inghetata este cea care isi gaseste loc in congelator in anotimpul cald, fructele pot fi numai potrivite pentru diverse preparate rapide si de efect pentru o petrecere cu prietenii. Putin lapte, fructe reci, inghetate, si un blender sunt toate ingredientele necesare pentru prepararea unui milkshake savuros pe care invitatii il vor aprecia la adevarata lui valoare. Daca doresti ceva mai usor, poti prepara din fructele congelate sucuri vitaminizante cu diverse arome. Vei surprinde prin originalitate daca vei servi cocktail-uri alaturi de cuburi de gheata ce contin cirese, visine sau bucati de alte fructe.
Alimente despre care nu stiai ca le poti congela
Un produs la care poate nu te asteptai sa poata fi congelat este vinul. Acesta se poate pastra in sticla originala acoperita cu un dop special, dar si sub forma de cubulete pe care le poti folosi la gatit, mai apoi. Orezul brun, nucile, painea si siropul de artar sunt alte alimente despre care nu ai fi crezut ca se pot pastra prin acest procedeu. La fel de bine, poti conserva si mancarea deja gatita: sarmale, snitele, torturi si prajituri sau ciorbe. Limiteaza risipa si consuma alimentele atunci cand ti-e pofta sa le mananci, fara a arunca mancarea doar pentru ca te-ai plictisit sa consumi acelasi fel 3 zile la rand. Oricat de mult ne-am indragosti, insa, de acest procedeu de conservare a mancarii este important de stiut faptul ca dupa 2 luni de la congelare alimentele incep sa isi piarda din proprietati si vitamine.