Atunci cand zilele toride de vara se instaleaza, iar disconfortul termic depaseste limitele normale, este foarte important sa stii cum sa te protejezi de soarele puternic. Cateva masuri preventive iti pot asigura o stare de bine si te vor ajuta sa suporti mai usor temperaturile crescute.
Fa alegeri alimentare inteligente
Inghetata reprezinta o gustare ideala pentru zilele caniculare, deoarece furnizeaza treptat organismului nutrientii necesari intr-o formula usoara si echilibrata, are un indice glicemic scazut, da o stare de bine si inlatura cu usurinta stresul cotidian. Racoreste-te cu inghetata IcePop de la Alpin57Lux si lasa-te cucerit de gustul proaspat de portocale, fructe de padure, capsuni, banane sau lamaie verde. Incearca si Delicia, care iti va incanta simturile cu arome delicioase de visine, frisca si caramel cu glazura de ciocolata sau fructe de padure cu glazura de iaurt.
Fructele sau legumele proaspete, sucurile naturale, ceaiul si iaurtul sunt recomandate in aceasta perioada, deoarece contin o cantitate semnificativa de apa, racoresc si tonifica organismul. Evita, in schimb, mancarurile grele, bogate in proteine, care determina organismul sa creasca temperatura interna pentru a face posibila digestia. Fereste-te si de cafea sau alte bauturi cu continut ridicat de cofeina, care produc diureza si conduc la pierderea lichidelor din corp. Alcoolul este strict interzis, deoarece favorizeaza deshidratarea si scade rezistenta in fata caldurii.
Hidrateaza-te corespunzator
Bea cat mai multa apa, esentiala in zilele caniculare deoarece hidrateaza organismul incepand de la nivel celular, mentine temperatura corpului in parametri optimi si reface instantaneu rezervele de minerale pierdute prin transpiratie. O hidratare necorespunzatoare incetineste activitatea ficatului si a rinichilor si poate duce la dureri de cap, ameteala, palpitatii, lipsa de energie si scaderea puterii de concentrate. Medicii recomanda sa bei apa incet, cu inghitituri mici si rare.
Evita activitatile fizice solicitante
Renunta la activitatile fizice intense, care suprasolicita organismul. Daca nu poti face acest lucru, alege macar cele mai racoroase momente ale zilei, dimineata devreme sau seara tarziu. Indiferent de activitatea practicata, fa pauze mici si dese si hidrateaza-te corespunzator pentru a ajuta corpul sa isi activeze propriul sistem de racire.
Nu face dusuri reci dupa un efort fizic ridicat, deoarece schimbarile bruste de temperatura pot provoca hipotermie. Chiar daca simti nevoia sa te racoresti, fa mai degraba dusuri caldute, la temperatura camerei. Si aerul conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat cea ambientala.
Imbraca-te potrivit
Evita sa te expui la soare in orele amiezii si opteaza pentru haine subtiri, lejere, in culori deschise, confectionate din fibre naturale. Renunta in schimb la hainele scurte, din materiale sintetice sau la cele sumare, care lasa prea multa piele la vedere. Purtarea unei palarii si a ochelarilor de soare este o conditie obligatorie pentru zilele „de foc”. Ochelarii iti vor proteja ochii de radiatii si de lumina puternica, iar palaria poate preveni aparitia insolatiei. Crema de protectie solara este necesara si pe strazile orasului, nu doar la plaja. Aplica un strat pe zonele care nu sunt acoperite de haine inainte sa iesi din casa daca stii ca vei petrece mai multe ore in bataia directa a soarelui.