Sanatate

Caderea sezoniera a parului – mit sau adevar?

Probabil ai observat ca primavara si toamna te confrunti cu o pierdere mai accelerata a firelor de par. Desi este normal sa ne cada intre 50 si 100 de fire de par pe zi, in aceste doua anotimpuri este posibil sa pierdem mai multe. Nu trebuie sa ne ingrijoram deoarece acest tip de cadere este temporara. Este modalitatea prin care organismul nostru raspunde schimbarilor ce intervin in mediul inconjurator. „In mod normal, 90-95% dintre foliculi sunt activi, in vreme ce procentele ramase se afla intr-un stadiu de pauza. Acestea echivaleaza cu pierderea uzuala a firelor de par. Se pare ca primavara si toamna numarul foliculilor aflati in perioada de stagnare se mareste si de aceea ne confrutam cu o cadere mai accelerata a parului” sustine Edy Virag, Brand Ambassador Nioxin Romania.

Printre cauzele caderii sezoniere a parului se numara si:

  • Lumina solara. Aceasta reduce productia de melatonina din corp, care are proprietatea de a repara foliculii. Nivelul mai scazut al acesteia face ca foliculii sa ramana intr-o perioada de stagnare timp mai indelungat si sa ne confruntam cu o cadere mai accentuata a parului.
  • Cresterea nivelului de testosteron atat la barbati, cat si la femei. Foliculii de par sunt sensibili la acest hormon, acestia ingustandu-se si parul subtiindu-se.
  • Stresul influeteaza caderea parului indiferent de anotimp, insa primavara si toamna actiunea lui devine mai puternica pe fondul unei predispozitii generata de factorii naturali.

„Caderea sezonierea a parului este temporara si nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare. Daca simptomele persista atunci trebuie sa luam masuri pentru a stopa acest proces, ce poate avea consecinte nu doar de ordin estetic, ci si psihic si emotional” ne sfatuieste Edy Virag, Brand Ambassador Nioxin Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *