Daca iti suna bine Hawaii drept destinatie turistica, ori Cuba sau Jamaica, dar inca nu ti le permiti, exista o cale de a ajunge in aceste locuri fara sa cheltui bani: prin prepararea mancarurilor traditionale la tine acasa, pentru ca dincolo de privelisti, la o destinatie exotica printre cele mai importante lucruri se numara bucataria locala. Ce mananca localnicii este, probabil, o curiozitate mai mare decat cum se distreaza acestia. Simtul gustativ trebuie asociat cu o destinatie, iar asta se poate intampla si in afara destinatiei. Poti recrea chiar tu gusturi cat mai fidele celor redate de mancarurile traditionale.
Cuba, o destinatie turistica aparte
Cati romani se duc in Cuba in vacanta? Nu multi, desi multi ar vrea sa viziteze o tara celebra. Norocosii care au ajuns deja pe aceste meleaguri au adaugat pe lista lucrurilor importante de experimentat si mancarea tradiționala. Bucataria cubaneza aduna particularitați din bucatariile spaniola si portugheza si poate si franceza in asociere cu cele nord-africane. Rezultatul nu poate fi decat unul care suscita interesul: mai putine prajeli, mai putin ulei, mai putine grasimi, mai putine sosuri… Vai, cubanezii parca sunt non-stop la dieta! Dar aceasta este doar o impresie, pentru ca ei pun accent pe condimente, dintre care cel mai folosit este sofrito, format din ceapa, ardei gras, usturoi, oregano si piper, prajite toate frugal in ulei de masline. Chimenul, usturoiul si frunzele de dafin completeaza paleta de gusturi si uite cum mancarurile grele dispar. Lasa trabucul sa fie greu, mancarea… fa-o usoara!
Cum poti tu sa condimentezi mancarea in asa fel incat sa iti vina sa iti dai tag pe Facebook in Cuba? Folosind Vegeta Grill condiment lichid picant pentru marinare. Daca denumirea nu te convinge, lista de ingrediente cu siguranța o va face: ardei iute, coriandru, ghimbir, ceapa uscata si usturoi uscat, ardei gras, boia dulce, piper negru si foi de dafin, asadar un soi de sofrito plus celelalte condimente folosite des in bucataria traditionala cubaneza. Potrivirea nici ca putea sa fie mai buna!
Aloha! Carnea de porc Kalua este porc la protap
De cealalta parte, Hawaii uimeste prin mai multe lucruri, dar si prin modul inedit de gatire a mancarii. Ineditul deriva de la conditiile climatice de acolo, ce permit anumite libertati de asociere a gusturilor. In mod tradițional, carnea Kalua se aseaza pe frunze mari de ceai, care se pot gasi in orice florarie hawaiiana, si frunze de banan. Pentru ca frunzele acopera atat de bine carnea, un pic de fum lichid ajuta la oferirea unui gust potrivit. Preparatul se acopera cu o folie de aluminiu si este gata pregatit de coacere.
Protapul face ca tot procedeul de gatire sa nu se complice atat de mult, dar sa puna accentul pe condimentare. Daca vei incerca sa reproduci rețeta acasa, Vegeta Grill condimente pentru carne la gratar te va ajuta sa obții un preparat gustos si suculent, potențand gustul natural al carnii. Condimentul va oferi gustul de carne de porc Kalua si astfel vei calatori, prin intermediul mancarii, intr-o lume insulara plina de flori, camasi hawaiiene si ukulele.
Locul de nastere al muzicii reggae si bunataturile sale
Jamaica este o destinatie turistica celebra pentru schimbarile pe care le poate aduce viziunii unui om. Mergi acolo si vii schimbat, mai bogat sufleteste si mai linistit, mai lipsit de griji. In Jamaica sunt multe probleme financiare, numai ca jamaicanii sunt constienti ca viata nu trebuie sa se traduca intr-o goana dupa bani. Daca doresti sa intelegi ce inseamna bucataria jamaicana, trebuie sa pornesti de la faptul ca este o bucatarie insulara, dar care are influente englezesti, indiene si chineze. Trebuie sa privesti bucataria lui Bob Marley drept o combinatie de stiluri, cu accente locale, precum carnea jerk, foarte condimentata, facuta la gratar.
Un ingredient cheie pentru puiul jerk este un condiment vechi, pimento. Pentru a obține la tine acasa gustul special al puiului jerk jamaican, in absența specificului pimento, Vegeta Grill condiment lichid barbeque pentru marinare iți vine in ajutor. Dupa 30 de minute de marinare, unge carnea cu puțina miere, presara deasupra o lingurița de zahar brun, un praf de piper si pune carnea pe gratar. Dupa ce bucatile de pui s-au rumenit, se stropesc cu lime si… se servesc pe muzica reggae, desigur!