Gatitul poate fi oricand o placere care se poate transforma in pasiune daca stapanesti cateva tehnici de baza, de preparare a mancarii. Combina priceperea cu imaginatia si condimente de calitate pentru rezultate uimitoare, cu gust de maestru bucatar. Afla cum poti sa gatesti sanatos, fara eforturi, pastrand in mancare cat mai multe vitamine si minerale!
Gatitul la gratar este un proces care necesita o tigaie cu striaţii sau un gratar amenajat in aer liber. Indiferent de modalitatea aleasa, ingredientul care te va face sa treci de la incepator la avansat este Vegeta Condiment lichid Universal pentru Marinare. In doar 30 de minute, marinada universala va da carnii o aroma deosebita, savoare si suculenţa, iar costiţele, copanelele de pui, friptura de miel sau vita vor fi atat de apreciate incat oaspeţii iti vor cere si a doua portie. Conţinutul unui plic de Vegeta Condiment lichid Universal pentru Marinare este suficient pentru 500 de grame de carne. Acesta fragezeste carne, oferindu-i o aroma deosebita, fara sa contina monoglutamat de sodiu sau potentiatori artificiali de gust.
Gatitul la aburi este o tehnica folosita inca din cele mai vechi timpuri, care te ajuta sa pastrezi proprietaţile nutritive ale preparatelor. Aceasta metoda presupune folosirea unui steamer sau a unei site, mancarea fiind gatita in proprii aburi, fara adaos de apa sau de grasimi. Vasele folosite sunt foarte importante in acest proces, iar timpul de gatit este mai mic decat in cazul fierberii sau prajirii. Vei obţine rezultate excelente in urma gatirii la aburi a legumelor, carnii albe, orezului si chiar a pastelor, primele necesitand o condimentare considerabila inainte de preparare.
Coacerea este tehnica prin care se desavarşesc aluaturile şi blaturile, prin gatirea la cuptor. Este o metoda prin care poti obţine paine, tarte, foi pentru prajituri, biscuiti si alte preparate care vor capata un gust placut si care va intrepatrunde toate aromele ingredientelor. Cuptorul iti poate fi deopotriva aliat sau dusman. Pe langa atentia pe care o acorzi timpului de coacere, la fel de importanta este si temperatura. Daca stapanesti cele 2 informatii si folosesti ingrediente de calitate, atent masurate, nu ai cum sa dai gres.
Fierberea se realizeaza prin adaugarea ingredientelor timp de cateva minute direct in apa ajunsa la temperatura specifica procesului. Este o metoda folosita atat pentru prepararea ciorbelor, ţinand cont de faptul ca radacinoasele fierb mai greu, cat si a pastelor, a carnii si a legumelor. Fierberea este folosita si in prepararea compoturilor. Pentru a pune in practica aceasta tehnica, nu ai nevoie decat de o oala si cativa litri buni de apa. Restul e imaginatie!
Inabuşirea sau brezarea presupune rumenirea ingredientelor, urmata de fierberea la foc mic, timp indelungat. Este ideala pentru tocaniţe, inabuşirea fiind un procedeu prin care ingredientele se fragezesc. Carnea de vita se inabuşa cel mai greu, in timp ce carnea de pui si legumele se prepara intr-un timp foarte scurt.
Sotarea este un procedeu care se realizeaza, asemeni prajirii, la tigaie, dar intr-o cantitate mai mica de ulei sau unt, necesitand amestecul permanent al ingredientelor cu ajutorul unei palete sau prin aruncarea acestora usor, in aer. Sotarea presupune, de fapt, o agitare continua a ingredientelor pana cand acestea vor fi patrunse. Se potriveste fructelor de mare, legumelor, carnii albe si de porc. Este foarte important sa incingi tigaia inainte sa adaugi untul.
Stapanind aceste procedee, vei fi cu un pas in faţa in lumea gusturilor. De acum, nu iti mai ramane decat sa experimentezi si sa transformi o necesitate in pasiune!