4 ciorbe care te vor ține departe de răceli

Ciorba, una dintre cele mai iubite mâncăruri românești, deține un rol important în alimentație și aduce o contribuție benefică organismului. Pe lângă faptul că te energizează, te încălzește pe loc și te vindecă atunci când ești răcit/ă. Lumea ciorbelor este variată, existând varietăți pentru toate gusturile – iată 4 recomandări de la Chef Liviu Balint care îţi vor încânta papilele gustative:

Ciorbă rusească

Ciorba rusească deși nu conține carne este un preparat delicios. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru 3L ciorbă: 1 lingură de ulei, 3 linguri pastă de roșii, 1 gulie, 1 morcov, 5 castraveți acri, 150g cereale de orz și câteva frunze de leuștean.
Ciorba rusească se prepară extrem de ușor: gulia se curăţă, se taie cuburi şi se pune la fiert împreună cu morcovul tăiat cubuleţe. Se lasă în jur de 20 minute. Între timp, se fierb cerealele separat şi apoi se lasă la scurs. Se adaugă castraveţii feliaţi peste gulie şi morcov şi se lasă la fiert 15 minute. Apoi se adaugă borșul, uleiul şi pasta de roșii. Se lasă să dea un clocot şi apoi se adaugă cerealele.

Ciorbă de legume

Ciorbele proaspete cu legume sunt o opțiune perfectă pentru orice anotimp. Iată ingredientele de care ai nevoie ca să prepari ciorba recomandată de noi: 1 ceapă medie, 1 morcov potrivit, 1 păstârnac, ½ țelină, 1 ardei roșu, ½ dovlecel, 2 cartofi, 1 praz, 150g fasole verde congelată, suc de roșii, ½ plic Vegeta borș cu legume, pătrunjel și leuștean. Ceapa şi ţelina tocate mărunt, morcovul și păstârnacul tăiat rondele, ardeiul tăiat cubulețe mici se călesc în puţin ulei, pentru câteva minute. Se adaugă şi prazul tăiat rondele şi 1L apă caldă, completând treptat pana la 3L. Se adaugă și sare, după gust. După 25 minute se adaugă dovlecelul şi cartofii tăiaţi cubuleţe, mazărea şi fasolea verde şi se mai lasă pe foc în jur de 20 minute. Se pune și sucul de roşii, iar după 5 minute se adaugă borşul. La final, se pune pătrunjelul şi leuşteanul.

Ciorba de văcuță

Nu putea să lipsească din recomandările noastre delicioasa ciorbă de văcuță. Ingrediente necesare: 1kg rasol vită, 4 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 păstârnac, ½ țelină, 150g fasole verde, 150g mazăre, 4 cartofi, 2 cepe, 4-5 roșii, 1 legătură de leuștean, frunze de țelină, 2 linguri de ulei, sare și 3L apă.
Carnea se taie cubulețe, apoi se pune la fiert. Se taie morcovul, rădăcina de pătrunjel, și păstârnacul. Taie și rădăcina de țelină, însă păstrează frunzele pentru final. Toacă ceapa și taie cartofii cubulețe. Când carnea e aproape fiartă, poți să călești zarzavaturile, apoi se adaugă carnea. E momentul să adaugi sare și piper, mazărea și fasolea verde. După 15 minute pune roșiile tocate și adaugă pliculețul de borș. La final, pune deasupra leuștean și frunze de țelină.
Ciorbă de perișoare

Încheiem această listă de recomandări cu regina ciorbelor. Adorată de către români, indiferent de regiunea în care trăiesc. Evident, este vorba despre ciorba de perișoare. De ce ai nevoie pentru acest preparat delicios?  4L apă, 2 morcovi, pătrunjel, 1 ceapă medie, 1 os porc, condimente, 3 roșii, 1 gălbenuș. Pentru perișoare: 700g carne, 1 felie de pâine, 1 ceașcă cu orez, ½ ceapă, 1 ou, sare, piper. Se pune la fiert într-o oală apa, morcovul, pătrunjelul, ceapa tocată și osul, lăsând să fiarbă timp de o oră. Apoi se adaugă borșul și roșiile cubulețe. Separat se face tocătura din carne cu miezul de pâine înmuiat și stors bine, orezul, puțină ceapă tocată fin, oul, sarea şi piperul. Se fac perișoare mici cu mâna udă și se pun la fiert. Se adaugă verdeața şi la final, se scoate osul și se drege ciorba cu un gălbenuș bătut.

You may also like...